Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen denken, maar dat zijn ze niet. Deze vaste plant is lid van de grote composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten. De planthoogte komt tot zo’n 40 cm en tijdens de vrij late bloeiperiode van augustus tot oktober komen er lekker veel bijen, vlinders en andere nuttige insecten op de uitnodigende bloemen af.

Mooie combinaties

In de laatste zomermaanden kan de korenbloemaster een border of bloemperkje nog lekker wat extra kleur geven. Bovendien is het een uitstekende snijplant die mooi combineert met veel andere vaste planten en siergrassen. De lila-blauwe Stokesia laevis is gek op zonlicht, dus geef haar wel een heerlijk zonnig en warm plekje, waar ze niet veel last heeft van de schaduw van omringende bomen en struiken. Een plekje in de halfschaduw kan eventueel ook.

Loopt vanzelf weer uit

Stokesia laevis heeft niet veel onderhoud nodig. Met deze aanwijzingen geven de prachtige bloemen je elke zomer opnieuw plezier:

  • Plant de korenbloemaster in de herfst of het voorjaar in humusrijke en vooral goed doorlatende grond.
  • Zet de plantjes zo’n 30 cm uit elkaar.
  • In droge, warme periodes hebben de plantjes extra water nodig.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo stimuleer je nieuwe bloei.
  • De plant is goed winterhard, maar houdt niet van natte wortels tijdens de wintermaanden. Dek eventueel af bij strenge vorst.
  • Snoei in het vroege voorjaar het oude, afgestorven of lelijke loof weg. 
  • Geef in het begin van de lente wat verse compost of wat mest.

Kleurkeuze

Heb je liever witte of paarse bloemen? Dat kan! Er zijn verschillende kleurige cultivars van de Stokesia laevis, zoals de bekende 'Alba' met witte bloemen en de Stokesia laevis 'Colorwheel', die met een witte kleur begint en later in de bloeitijd naar paars verkleurt. Zo is er voor iedereen een passende korenbloemaster!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...