De sterren tijdens de kerstperiode!

De sterren tijdens de kerstperiode!

De kleurenpracht van een kerstster is geen bloem, het zijn gekleurde schutbladeren. Zij geven de plant zijn aantrekkingskracht. De eigenlijke bloemetjes zijn piepklein en zitten verstopt in de kern van de schutbladeren. Traditioneel ‘bloeien’ Euphorbia pulcherrima’s, ofwel kerststerren, rood of wit. 

 

Met Kerst in vol ornaat

Kerststerren zijn kortedagplanten. Ze krijgen hun gekleurde bladeren naarmate de dagen korter worden. Kwekers spelen daar een beetje mee, om ze precies met Kerst in kleur te krijgen. Kerststerren horen tot de Euphorbiaceae, wolfsmelkachtigen. Ze hebben een soort melksap in zich. Euphorbia is wonderbaarlijk genoeg ook de familie waartoe cactussen behoren. De soort soortnaam pulcherrima is te vertalen als de bevalligste, of de schoonste. De állerschoonste is misschien wel de Kerstster op een stammetje. Hoewel, mini’s in een arrangement zijn ook hartstikke leuk.

 

Langer plezier van je plant

Kerststerren kunnen makkelijk langer mee dan één kerstvakantie. Als je het volgende in de gaten houdt, heb je lang plezier van je plant:

  • Kerststerren komen oorspronkelijk uit de bergen van Mexico en Midden-Amerika. Ze zijn een temperatuur gewend van minimaal 12°C (en maximaal 22°C). Bescherm je Euphorbia daarom tegen kou als je hem uit je tuincentrum meeneemt. 
  • Zet de Kerstster tijdens de bloei op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
  • Een plek op de centrale verwarming levert gegarandeerd bladverlies op. Het is daar te warm en te droog. 
  • Zet je plant wekelijks een kwartiertje in een laagje lauw water. Dat kan dan optrekken in de pot. Laat hem daarna goed uitlekken, want natte voeten zijn funest voor Kerststerren.
  • Nevelen hoeft niet, maar o wat vinden ze dat fijn!

 

Voor de ervaren plantenliefhebber

Kerststerren hebben niet de eeuwige jeugd, maar het zijn geen wegwerpers. Als de gekleurde bladeren weer groen worden of afvallen, kun je de plant tot de helft terugsnoeien en een koele rustplek geven. In de zomer kan hij weer naar buiten. Op het moment dat je je terrasspullen binnenhaalt (ca. half september) zet je ook je kerstster binnen. Geef hem een lichtarm dieet; maximaal 10 uur licht per dag en voor de rest totale duisternis. Langzaam komen er nu nieuwe schutbladeren in kleur.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...