Welke drie zintuigen prikkel ik?

Welke drie zintuigen prikkel ik?

Gaultheria procumbens heeft drie verrassingen voor je in petto. Ten eerste kun hem proeven. Van de bladeren van de ‘Big Berry’ kun je heerlijke thee maken. Daarnaast is Gaultheria procumbens een lust voor het oog. De bodembedekker heeft lieflijke bloempjes en schitterende bessen. Als derde kun je je neus erin steken… Als je het blad kneust komt er een heerlijke geur vrij.

Gaultheria procumbens, het jaar rond genieten

Bergthee begint het seizoen (juni en juli) met delicate witte klokjes. Die maken vervolgens plaats voor opvallend mooie roze, rode of witte besjes. Deze besjes blijven tot het einde van het jaar mooi. Met Kerst is Gaultheria procumbens dan ook echt een blikvanger. Richting het najaar heeft het ovale groene blad zich bovendien omgetoverd in schitterende herfstkleuren. Diep oranjerood en zelfs paarsachtig!

Bergthee wil een zuurtje

Zure grond doet wonderen voor Bergthee. In zijn oorspronkelijke habitat – de bossen van Noord Amerika en Canada – groeit Gaultheria procumbens namelijk op zure grond. Eigenlijk is er niet veel meer nodig dan dat. Let wel op dat de grond niet te droog is. Een plekje onder bomen is ideaal. Daar is het meestal ook iets schaduwrijk en ook wat vochtig. Laat je je Bergthee in de schaal waarin je hem gekocht hebt, dan is de grondsoort natuurlijk al helemaal in orde. Je hoeft alleen in de gaten te houden dat hij genoeg vocht krijgt.

Standplaats: binnen of buiten

Bergthee is een makkelijk te verzorgen, winterharde en wintergroene plant. Dat betekent dat hij tegen vorst kan en zijn blad blijft houden. Het is het mooist om Bergthee een lage standplaats te geven. Je hebt dan mooi zicht op zijn bloemen, bessen en herfsttinten. Zet je Bergthee in de volle grond – wat prima kan – plaats dan een paar plantjes bij elkaar. Dan trekken ze zelfs op hun halfschaduwplek volop de aandacht. Zet je ze in een sierpot, dan kan je spelen met kleur. Let er even op dat de pot een afwateringsgat heeft.

Leuke bergthee weetjes:

  • Van Bergthee-besjes maken ze in Amerika taart, er zit een mintachtige smaak aan.
  • Andere namen voor Gaultheria procumbens zijn Bergthee en Wintergreen.
  • Uit het blad wordt etherische olie gewonnen die een pijnstillende werking zou hebben.
  • Handig: Dieren blijven netjes van de besjes van Bergthee af.
  • Het is ongelooflijk welke invloed een klein plantje als Bergthee tijdens de feestdagen heeft: met een paar plantjes geef je je huis al een warme wintergloed.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...